Bitcoin die naar 0$ gaat tijdens een prijscrash wordt door de beurzen gespaard?

Tegenwoordig is elke Bitcoin-prijsdaling een herinnering aan ‚Zwarte Donderdag‘. Op 12 maart daalde de prijs van de grootste cryptocentrische valuta in de markt met meer dan 50 procent tot een dieptepunt van 12 maanden en markeerde de grootste eendagsverlenging in zeven jaar.

Ondanks de ernst en de snelheid van de daling werd het niet herinnerd als de zoveelste prijsdaling. Omdat de prijsdaling zich concentreerde in uurlijkse en niet in dagelijkse vensters, hoopten veel traders te kunnen profiteren van de volatiliteit van de derivatenbeurzen die een hoge leveraged trading kenden.

Als gevolg van het snelle volume en de volatiliteit konden sommige beurzen het volume niet aan. Eén beurs werd in het bijzonder gesignaleerd voor het stoppen van de handel tijdens de prijsdaling. BitMEX, de op de Seychellen gevestigde derivatenbeurs, werd opgeroepen voor het gebruik van een „stroomonderbreker“, waarbij de beurs later duidelijk maakte dat de stopzetting te wijten was aan een DDOS-aanval.

Terugkijkend op de gebeurtenissen van ‚Black Thursday‘ en het vermeende gebruik van de stroomonderbreker [ondanks de ethiek van het gebruik ervan] weten andere beurzen nu het effect van het moedwillig stoppen van de handel, maar zouden ze ervoor kiezen om dat te doen? Of is er een manier om met zo’n tactiek met één beurs om te gaan?

Jay Hao, de CEO van OKEx, die met AMBCrypto sprak, verklaarde dat een „incrementele aanpak“, in plaats van een point-blank stop beter is. Een dergelijke aanpak zou een „robuuste liquidatiemotor“ opzetten, met inbegrip van positielimieten voor nieuwe klanten. Echter, als een dergelijke situatie zich voordoet wanneer de prijs dik en snel daalt, en een beurs de stekker eruit trekt, zal het gat worden opgevuld door andere beurzen, zei Hao,

We moeten er rekening mee houden dat de crypto-markt universeel verbonden is en dat de liquiditeit ervan gedeeld wordt. Dus als één grote beurs een stroomonderbreker heeft terwijl de andere blijven handelen, zou de uitverkoopdruk eenvoudigweg overgaan naar andere beurzen„.

Na de uitverkoop van Black Thursday en de beschuldigingen aan het adres van BitMEX was er een zichtbare uittocht van klanten. Voorafgaand aan de crash had BitMEX regelmatig het hoogste BTC Futures volume, maar nu staat het op de vierde plaats achter Huobi, Binance en OKEx.

Aaron Gong, VP van Bitcoin Method suggereerde dat het gebruik van een stroomonderbreker in de cryptocurrency markt uit het draaiboek van de traditionele financiën zou worden gehaald. In maart, toen de eerste golf van Covid-19 gevallen begon te stijgen, zagen de aandelenmarkten een enorme vrije val met toezichthouders in de Verenigde Staten en India die stroomonderbrekers gebruikten om de markt te stoppen.

Gong zei echter dat een dergelijk apparaat voor de crypto-markt van de „juiste matrix“ zou moeten zijn, gezien de volatiliteit en het gebrek aan handelskloven die de crypto-markt heeft.

In de toekomst, ondanks dat de beurzen weten dat een stroomonderbreker kan worden gebruikt, is het onwaarschijnlijk dat dit het geval zal zijn. Simpel gezegd is de kortetermijnwinst van het gebruik van een stroomonderbreker de kosten op lange termijn van het verlies van het vertrouwen van de klant en van het marktaandeel aan hongerige concurrenten niet waard.